واکاوی تأثیرات کلان‌روندها بر آیندۀ شهر ایرانی-اسلامی با رویکرد تحلیل ساختاری و سناریونگاری؛ نمونۀ موردی بافت تاریخی تبریز - فرهنگ معماری و شهرسازی اسلامی
سال 5، شماره 2 - ( دوفصلنامه 1399 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 207-195 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ayashm M. An Analysis of the Megatrends Effects on the Future of the Iranian-Islamic City through Structural Analysis and Scenario Planning: A Case Study of the Historical Context of Tabriz. CIAUJ 2020; 5 (2) :195-207
URL: http://ciauj-tabriziau.ir/article-1-239-fa.html
آیشم معصومه. واکاوی تأثیرات کلان‌روندها بر آیندۀ شهر ایرانی-اسلامی با رویکرد تحلیل ساختاری و سناریونگاری؛ نمونۀ موردی بافت تاریخی تبریز. فرهنگ معماری و شهرسازی اسلامی. 1399; 5 (2) :195-207

URL: http://ciauj-tabriziau.ir/article-1-239-fa.html


مدرس دانشگاه و پژوهشگرآزاد، تبریز، ایران ، masoumeh.ayashm1389@gmail.com
چکیده:   (4902 مشاهده)
جهان امروزه شاهد افزایش روزافزون رویدادهایی هست که در سرتاسر کشورها جریان می‌یابند. به‌تبع این موضوع، نیازها و مسائل جدیدی در شهرها در حال پیدایش است که شهرها را از اصالت و خصوصیات زمینه ای خود دور می‌کند. شهرهای کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نبوده اند و تحت تأثیر این کلان روندها و روندها قرارگرفته اند. ازاین‌روی، هدف اصلی مقالۀ حاضر "فهم تأثیرات کلان روندها و روندهای جاری بر آیندۀ شهر ایرانی-اسلامی با رویکرد تحلیل ساختاری و سناریونگاری" است. روش پژوهش، ترکیبی پیچیده، با بهره گیری از مطالعه کتابخانه ای و اسنادی، تکنیک دلفی (پرسش نامه، مصاحبۀ عمیق)، تکنیک تحلیل ساختاری و سناریونگاری است. با توجه به مطالعات و بررسی های انجام‌شده، بیست و یک روند در شهرهای معاصر ایرانی شناسایی شد. سپس روندهای دوازده گانه شهر تبریز تبیین شدند و با بهره گیری از تکنیک تحلیل ساختاری و سناریونگاری، آینده شهر ایرانی-اسلامی در مواجهه با روندهای شهر تبریز در قالب سناریوهای سه گانۀ شهری، واکاوی شد. جهت‌گیری سناریوی وضع موجود در بافت تاریخی تبریز، به سمت سناریوی بدبینانه، از نکات مهم در سناریونگاری محسوب می شود که لزوم بازنگری جدّی در سیاست های شهری را نشان می دهد. بی‌توجهی به روندها و تأثیرات آن‌ها بر شهر و ویژگی های آن و پافشاری بر فرآیندهای فعلی در ساختار شهر، زیان های جبران‌ناپذیری را بر شهرها و اصالت آن‌ها وارد می کند. ازاین‌روی، شناسایی دقیق و توجه ویژه به کلان روندها، خاصّه روندهای شهرهای معاصر، منجر به تحول در نوع نگرش سیستم مدیریت شهری می¬شود و این نگاه آگاهانه بستری مطلوب در جهت تعالی شهر فراهم می‌آورد.
متن کامل [PDF 1394 kb]   (931 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مفهوم سازي نظريه پردازي در معماری و شهرسازی اسلامی
دریافت: 1398/9/8 | پذیرش: 1399/11/9 | انتشار الکترونیک: 1399/11/28

فهرست منابع
1. پیربابایی، محمدتقی. 1397. درآمدی بر معرفت‌شناسی شهرسازی اسلامی در دوران جهانی‌شدن. اولین همایش بین‌المللی معماری و شهرسازی جهان اسلام در عصر جهانی‌شدن. دانشگاه هنر اسلامی تبریز. تبریز. 23 آبان ماه.
2. دولتشاه، عماد. 1395. آینده‌پژوهی و آینده‌نگاری. شیراز: مؤسسه آینده نگاران فن آفرین جنوب.
3. زیاری، کرامت الله و طاها ربانی، رامین ساعد موچشی. 1396. آینده‌پژوهی پارادایمی نوین در برنامه‌ریزی با تأکید بر برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای. تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
4. سید میرزایی، سید محمد. 1383. نگاهی به آینده شهر. پژوهشنامه علوم انسانی (41 و 42): 104-85.
5. علی احمدی، رضا و محمد فتحیان، فاطمه ثقفی. 1386. ارائۀ متدولوژی تحلیل روند برای شکل‌گیری استراتژی و آینده‌نگاری، مجله مدیریت فردا (18): 14-4.
6. فنی، زهره. 1393. توسعه، پایداری و جهانی‌شدن. تهران: انتشارات مرکز ملی جهانی‌شدن.
7. مقیمی، ابوالفضل. 1394. معرفت‌شناسی آینده‌پژوهی در رویکردهای نظری به برنامه‌ریزی شهری، معماری و صنعت ساختمان. نشریه مدیریت شهری (38): 104-75.
8. نژادابراهیمی، احد. 1393. حصار نجف قلی خان و شکل‌گیری و توسعۀ تبریز در عهد قاجار. نشریه بررسی‌های نوین تاریخی 1(1): 121-107.

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرهنگ معماری و شهرسازی اسلامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Culture of Islamic Architecture and Urbanism Journal

Designed & Developed by : Yektaweb