بررسی توصیفی و تحلیلی ساختار و اِلمان‌های مقرنس مطابق با مقاله چهارم باب نهم رساله مفتاح الحساب غیاث‌الدین جمشید کاشانی - فرهنگ معماری و شهرسازی اسلامی
سال 8، شماره 1 - ( دوفصلنامه 1402 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 51-31 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Amani Z, Ekhtiari M, Fattahi K. Descriptive and Analytical Study of the Structure and Elements of Muqarnas according to the Fourth Article of the Ninth Chapter of Al-Kashi’s Meftah al-Hisab Treatise. CIAUJ 2023; 8 (1) :31-51
URL: http://ciauj-tabriziau.ir/article-1-428-fa.html
زمانی زهرا، اختیاری مریم، فتاحی کاوه. بررسی توصیفی و تحلیلی ساختار و اِلمان‌های مقرنس مطابق با مقاله چهارم باب نهم رساله مفتاح الحساب غیاث‌الدین جمشید کاشانی. فرهنگ معماری و شهرسازی اسلامی. 1402; 8 (1) :31-51

URL: http://ciauj-tabriziau.ir/article-1-428-fa.html


1- گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، maryam_ekhtiari@yahoo.com
چکیده:   (1044 مشاهده)
مقرنس به عنوان یکی از هنرهای وابسته به معماری، نمودی از فرهنگ ایرانی است و می‌تواند بخش های نهان منظر فرهنگی ایران را نمود دهد. هندسه پیچیده مقرنس برساخته از چند ساختار پایه در لایه‌های متواتر است. زبان منعطف مقرنس در ایجاد گونه های متنوع ، موجب شده تا درک نظم هندسیِ این هنر، سخت قلمداد شده و لذا برچسب تألیفی بودن بر آن زده‌شود. در این میان، یکی از شاخص‌ترین نوشتار با رویکرد محاسباتی و هندسی به مقرنس در مقاله چهارم کتاب مفتاح الحسابِ غیاث‌الدین جمشید کاشانی (758- 808 ه ش) آمده است که امروزه تألیفات و تفسیرهای متعددی از این بخش، به-عنوان اطلاعات پایه در زمینه مقرنس ارائه گردیده‌است. به علاوه، پژوهش  حاضر با یاری گرفتن از تلاش های غیاث‌الدین جمشید کاشانی، به جستجوی ساختار تشکیل‌دهنده و المان‌ها و واحدهای این ساختار پیچیده پرداخته ‌است و با بررسی رویکرد کاشانی و شناخت اجزای مولد مقرنس از دیدگاه او، به بررسی و جستجوی حالت‌های مختلف تشکیل المان‌های مقرنس در هندسه مذکور پرداخته‌است. در این راستا، سعی شده کلیه حالت های ممکن ترسیم گردد و با توجه به واقعیات مقرنس، از طریق استدلال منطقی، هر حالت بررسی شود. در صورت مغایرت حالت نظری تشکیل المان، با استنتاج‌های منطقی، آن حالت از جرگه حالت‌های ممکن خارج شده و درنهایت پژوهش حاضر بدین نتیجه دست یافت که با توجه به اصول ساخت مقرنس، 16 المان‌ را می‌توان به عنوان نمونه تألیفی مشخص کرد که از این میان 13 نمونه تألیفی دقیقاً در نمونه‌های واقعی در ایران دیده شده‌اند؛ و بقیه المان‌ها در دیگر نمونه‌های مقرنس در جهان یا در الگوهای متأخر مقرنس، یعنی الگوهای شعاعی دیده شده‌است. در‌ضمن مشخص شد که در عین خلقی و ذوقی بودن طراحی مقرنس، برخی از اصول حکمی و تناسبات هندسی نیز در آن‌ها به خصوص در گونه‌های شطرنجی که در این مقاله مورد توجه می‌باشد قابل شناسایی است.
متن کامل [PDF 3309 kb]   (773 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مطالعات تطبیقی معماری و شهرسازی در حوزه فرهنگی ایران
دریافت: 1401/9/12 | پذیرش: 1402/2/17 | انتشار الکترونیک: 1402/6/30

فهرست منابع
1. زماني، زهرا، و کاوه فتاحي، و مریم اختياري. 1398.گونه¬بندی مقرنس در رساله¬ی مفتاح الحساب غياث الدين جمشيد کاشاني. مجله گلستان در تاریخ هنر و معماری ایران زمین(17): 7-17.
2. زمرشیدی، حسین. 1390. گنبد و عناصر طاقی ایران. تهران: انتشارات زمان.
3. کاشانی، غیاث الدین جمشید.806. مفتاح الحساب. مقاله چهارم. فصل سوم. باب نهم. نسخه سنگی چاپی.
4. محمدیان منصور، صاحب، و سینا فرامرزی.1392. بررسی وجود نظم شبه تناوبی در ساختار هندسی پتکانه. نشریه معماری و شهرسازی (هنرهای زیبا)18: 43-54.
5. نجیب اوغلو، گل رو .1389. طومار توپقاپی-هندسه و تزیین در معماری اسلامی. ترجمه با مهرداد قیومی بیدهندی.تهران: انتشارات روزنه.
6. ویلبر، دونالد نیوتن، و لیزا گلمبک.1374. معماری تیموری در ایران و توران. ترجمه با افسر، کرامت‌الله، و محمد یوسف کیانی. تهران: انتشارات میراث فرهنگی کشور.

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرهنگ معماری و شهرسازی اسلامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Culture of Islamic Architecture and Urbanism Journal

Designed & Developed by : Yektaweb