کاربست ابزار مدل‌سازی در فرآیند طراحی معماری براساس اصول هندسۀ پرگار - فرهنگ معماری و شهرسازی اسلامی
سال 7، شماره 2 - ( دوفصلنامه 1401 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 208-193 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mousavi S M, Sameh R. Application of Modeling Tools in the Architectural Design Process Based on Compass Geometry Principles. CIAUJ 2022; 7 (2) :193-208
URL: http://ciauj-tabriziau.ir/article-1-366-fa.html
موسوی سید محسن، سامه رضا. کاربست ابزار مدل‌سازی در فرآیند طراحی معماری براساس اصول هندسۀ پرگار. فرهنگ معماری و شهرسازی اسلامی. 1401; 7 (2) :193-208

URL: http://ciauj-tabriziau.ir/article-1-366-fa.html


1- دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه بین‌المللی امام‌ خمینی (ره)، قزوین، ایران
2- دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه بین‌المللی امام‌ خمینی (ره)، قزوین، ایران ، rsameh@arc.ikiu.ac.ir
چکیده:   (1691 مشاهده)
ابداع دستگاه مختصات دکارت و تحوّلاتی که در دنیا بر اساس آن به‌وجود آمد، باعث فراموشی فضای هندسۀ پرگار شد تا‌جایی‌که امروزه استفاده از این هندسه جایی در معماری ایران ندارد. ابزار معماران ایرانی در گذشته پرگار بوده و محصول طراحی آن دوره غالباً بر مبنای قوس و کمان استوار بود. سازوکاری که امروز به‌طور کاملاً متفاوت در مدارس معماری پیگیری می‌شود و اهمیت بازخوانی آن در دوران معاصر را دوچندان می‌سازد. لذا هدف مقاله به‌نوعی به‌روزرسانی و کارآمدسازی روش طراحی معماری گذشته ایران است. در این راستا، ابتدا ویژگی‌های فضای هندسی پرگار بیان شده و در ادامه یک مدل ساده از ابزاری که قابلیت تولید فرم در این فضای هندسی را در کنار دیگر ابزار و روش‌های مورد استفاده در حال حاضر داشته باشد، ارائه‌ گردیده و به آزمون گذاشته شده است. پرسش اصلی تحقیق این بوده است که ریشه‌های اصولی فضای هندسۀ پرگاری چیست، نیاز به چه ابزار و لوازمی دارد و چگونه می‌توان آن را به‌کار برد؟ پیگیری این پرسش، موجب نتایجی چون قابلیت بازتولید صحیح معماری اصیل ایرانی، داشتن قرائت صحیح‌تر و تحلیل دقیق‌تر این معماری و همچنین فراهم‌آوردن ابزاری نوین که متناسب با فرهنگ گذشته باشد، خواهد بود. مقاله بر اساس یک پارادایم علمی طرح شده و با استدلال قیاسی همراه است که در راستای آن، سه راهبرد تطبیقی در مقایسۀ دو هندسۀ دکارتی و پرگار، راهبرد منطقی و نهایتاً شبیه‌سازی دنبال شده است.
متن کامل [PDF 2413 kb]   (867 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: شناسايي شكل زندگي مبتني بر سه مولفه کالبد، سبک زندگی و مفاهیم - معانی
دریافت: 1401/3/1 | پذیرش: 1401/7/25 | انتشار الکترونیک: 1401/12/8

فهرست منابع
1. ایزدپناه، هدی. 1395. روش‌های رسم و کاربرد چندضلعی منتظم در ریاضیات دورۀ اسلامی (تصحیح، ترجمه و شرح رسالۀ اشکال متساوی‌الاضلاع عبدالرحمن صوفی). پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد رشتۀ تاریخ ریاضیات در تمدن اسلامی، تهران: دانشگاه تربیت مدرس.
2. آقایانی‌چاوشی، جعفر. 1384. مقایسۀ روش‌های ابوالوفا بوزجانی، آلبرش دورر و لئوناردو داوینچی در ترسیم پنج‌ضلعی منتظم. مجلۀ آینه میراث، دورۀ 28 (3): 28-1.
3. بروگ، اریک. 1394. نقوش هندسی در معماری اسلامی. ترجمۀ مژگان هاتفی. تهران: نشر سیمای دانش.
4. سعید، عصام و عایشه پارمان. 1397. نقش‌های هندسی در هنر اسلامی. ترجمۀ مسعود رجب‌نیا. تهران: انتشارات صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران.
5. طاهری، جعفر و هادی ندیمی. 1391. بازخوانی میراث ابوالوفا بوزجانی در صناعات معماری. مجلۀ تاریخ علم، دورۀ 10 (2): 91-65.
6. طاهری، جعفر. 1390. نقدی بر تحقیق و تصحیح (ترجمۀ کتاب النجاره) بوزجانی. مجله علوم و فنون، دوره 5 (2): 9-4.
7. ___ . 1388. مقدمه‌ای بر دانش ریاضیات در دورۀ اسلامی: جستاری در بنیان‌های نظری و عملی پیوند ریاضیات با صناعات معماری اسلامی (سدههای دوم تا یازدهم هجری). رسالۀ دکتری معماری، دانشگاه شهید بهشتی.
8. فلامکی، محمدمنصور. 1392. شکل‌گیری معماری در تجارب ایران و غرب. تهران: نشر فضا.
9. ___ . 1371. شکل‌گیری معماری در تجارب ایران و غرب. تهران: نشر فضا.
10. نصر، سید حسین. 1366. علم در اسلام. ترجمۀ احمد آرام. تهران: انتشارات سروش.
11. نیکیتوویچ کوستوفسکی، الکساندر. 1367. هندسۀ پرگار: ساختمان‌های هندسی به کمک پرگار. ترجمۀ پرویز شهریاری. تهران: انتشارات سازمان علمی دانشجو.

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرهنگ معماری و شهرسازی اسلامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Culture of Islamic Architecture and Urbanism Journal

Designed & Developed by : Yektaweb